Nie masz czasu kroić miliona składników i siedzieć pół dnia w kuchni? Ja też nie. Ta szybka sałatka z brokułem jest pyszna, zdrowa i ultraprosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?
Kiedy półtora roku temu postanowiłam zadbać o zdrowie i schudnąć, musiałam całkowicie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Było ciężko. Ba! Było superciężko. Ale zaczęłam przekonywać się do „eksperymentowania” w kuchni i potem już poszło! Ta sałatka to jedna z moich ulubionych. Nie tylko dlatego, że jest szybka i prosta, ale i przepyszna!
Szybka sałatka z brokułem
Czas przygotowania: 10 minut
Porcje: 2
Składniki
Sałatka
- 1 brokuł
- 0.75 opakowania sera feta
- 2 garście migdałów w płatkach
Sos
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka vegety
- 5 ząbków czosnku
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki wody
Sposób przygotowania
Sałatka
1. Pokrój brokuł na średniej wielkości różyczki.
2. Gotuj około 6-7 minut. Sprawdzaj widelcem podczas gotowania, czy brokuł przestał być twardy. Uważaj, by różyczki nie były zbyt miękkie – inaczej rozciapią się w misce.
3. Ugotowany brokuł zalej zimną wodą na 2 minuty i wyjmij na duży talerz.
4. Rozgrzej na kuchence pusty garnek (ten ze zdjęcia kupisz TU). Wrzuć do niego płatki migdałowe i rozłóż je równomiernie. Mieszaj drewnianym mieszadłem, by się nie przypaliły.
5. Kiedy płatki się przyrumienią, a w kuchni poczujesz ich intensywny zapach, to znaczy, że już się uprażyły. Wyłóż je do miseczki, niech ostygną.
6. Ser feta pokrój w kostkę lub porwij palcami – jak wolisz.
7. Włóż do miski brokuł i ser feta. Najlepiej układać pojedyncze kawałki, a nie wrzucać wszystko naraz – by nie było ciapy.
8. Polej brokuł i fetę sosem. Migdały postaw w miseczce obok. Po nałożeniu porcji na talerz, posyp ją płatkami.
Sos
1. Odmierz 4 łyżki oliwy z oliwek.
2. Dodaj łyżkę octu jabłkowego i małą łyżeczkę vegety.
3. Wyciśnij do sosu czosnek.
4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Dodaj wody, aby nieco rozrzedzić konsystencję.
Smacznego!