Czy sałatka może być sycąca i… rozgrzewająca? Może! Sałatka z rukolą na ciepło to świetna opcja na bezmięsny obiad, gdy przychodzą jesienne chłody.

Jesień przyszła w tym roku wyjątkowo wcześnie. W Lublinie zrobiło się zimno i pada. W taką pogodę rozgrzewające potrawy są jak znalazł. Ostatnio wolę bezmięsne dania. Namiętnie robiłam migdałowe naleśniki, ale jedzenie ich dzień w dzień trochę mi się sprzykrzyło. Postanowiłam więc wymyślić jakieś nowe proste danie. Takie bardziej jesienne i dla odmiany niesłodkie.

sałatka z rukolą

Wszystko zaczęło się od rukoli. Do tej pory zajadaliśmy się nią z Tomkiem jedynie w kanapkach. W sałatkach jakoś nigdy nam nie smakowała. Pomyślałam, że to zmienię. Zdecydowałam się „zaszaleć” i zrobić sałatkę z rukolą… na ciepło.

Okres jesienny zawsze kojarzył mi się z grzybami. Dodałam zatem do rukoli moje ulubione pieczarki. Do tego wrzuciłam pieczone na złoto ziemniaki. Za radą Oli zrezygnowałam z vegety i użyłam suszonych ziół. I wyszło przepysznie!

Sałatka z rukolą na ciepło


 

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Porcje: 2

 

Składniki

 

 

  • miseczka rukoli
  • 4 większe ziemniaki
  • 350 g pieczarek
  • łyżka oleju ryżowego
  • pół łyżeczki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • kolendra
  • kminek
  • majeranek
  • bazylia
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

sałatka z rukolą

Sposób przygotowania

 

 

1. Obierz ziemniaki. Pokrój je na dosyć cienkie plasterki.

sałatka z rukolą2. Do miski wlej łyżkę oleju ryżowego. Dodaj szczyptę zmielonej soli himalajskiej, pieprz, kolendrę, majeranek, zmielony kminek oraz trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Wymieszaj.

sałatka z rukolą3. Wrzuć do miski plasterki ziemniaków i przemieszaj tak, by były równomiernie pokryte. Następnie wyłóż je na blachę.

sałatka z rukolą4. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni, z włączonym termoobiegiem.

5. 10 minut przed wyjęciem ziemniaków pokrój pieczarki w plasterki.

sałatka z rukolą5. Podduś na patelni. Przypraw odrobiną soli himalajskiej, bazylią i wyciśniętym ząbkiem czosnku.

sałatka z rukolą6. Zaraz przed zdjęciem z ognia dodaj płaską łyżeczkę masła klarowanego.

7. Włóż do miski rukolę. Dodaj wyjęte z piekarnika ziemniaki i uduszone pieczarki. Porządnie wymieszaj.

sałatka z rukolą8. Po chwili rukola cudownie zmięknie i można wcinać.

 

Ps. Sałatkę można jeść także na zimno – tak też jest pyszna!

 

Zobacz też:

Smacznego!

Polub, bo warto :)