Chcesz zachwycić jego rodziców złocistym bulionem? Chcesz, by tak im smakował, że pospadają im kapcie? Jesteś w dobrym miejscu. Oto przepis na rosół dziadka Mundka. Bezkonkurencyjny. Po prostu najlepszy.

Rosół pojawia się na stołach większości polskich domów podczas niedzielnego obiadu, na weselach, chrztach i komuniach. Ta zupa to pewniak, który zawsze się sprawdza, bo prawie każdy ją lubi. Jest smaczna, sycąca, można podawać ją małym dzieciom, sprawdza się podczas choroby. A następnego dnia na bazie złotego bulionu można zrobić pomidorową :) Dlatego każdy powinien umieć ugotować rosół. Skąd wziąć sprawdzony przepis? Od dziadka Mundka!

przepis na rosół

Rosół mojego dziadka jest wyborny: esencjonalny, głęboki w smaku, o pięknym złotym kolorze. Do tego własnoręcznie wykonany makaron. Niebo w gębie! To smak, którego nigdy nie zapomnę. Długo próbowałam sama osiągnąć taki efekt, aż w końcu poprosiłam o przepis i się udało :) Dobrze jest mieć takiego dziadka!

Przepis na rosół dziadka Mundka


 

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 2 godziny

Porcje: dla całej rodziny

 

Składniki

 

 

  • 1/2 kurczaka z wolnego wybiegu
  • ok. 1/2 kg wołowiny (szponder)
  • udko kurczaka
  • szyja indycza
  • 5-7 średnich marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 średni seler
  • por
  • średnia cebula
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 2 gałązki lubczyku
  • 5-6 liści laurowych
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki domowej kostki rosołowej wołowo-cielęcej, ewentualnie 1 kupna kostka cielęca i 1 kupna kostka wołowa
  • zmielone suszone warzywa (cebula, marchew, pietruszka, por), ewentualnie kupna wegeta
  • pieprz
  • sól z Wieliczki (dziadek jest spod Krakowa;))

 

Sposób przygotowania

 

przepis na rosół, mięso na rosół1. Mięso dokładnie umyć. Włożyć do garnka i zalać wodą, najlepiej źródlaną. Gotować godzinę.

przepis na rosół2. Po godzinie usunąć z wierzchu pianę, którą wytworzyło mięso.

3. Cebulę owinąć w folię aluminiową i opiec na gazie.

przepis na rosół4. Obrać pozostałe warzywa i dodać wszystkie do garnka.

przepis na rosół5. Dodać 2 łyżki domowej kostki rosołowej, suszone warzywa i pozostałe przyprawy. Gotować kolejną godzinę.

przepis na rosół

6. Wyjąć mięso i warzywa (czysty rosół dłużej zachowuje świeżość). Można jeszcze przecedzić (opcjonalnie).

7. Najlepiej podawać z własnoręcznie robionym makaronem.

przepis na rosół

Ps. Pomidorowa na bazie tego rosołu jest boska!

Ps2. Tombaliki też! ;)

 

Zobacz też:

Sałatka z rukolą na ciepło – pyszna i rozgrzewająca

Jak podać

 

Przepis na rosół jest dziadka Mundka, a przepis na dekorację stołu mój. Pyszny bulion wymaga odpowiedniej oprawy, a co. Obrus, talerze, serwetki i inne dodatki powinny być dopasowane do siebie, zarówno kolorystycznie, jak i stylistycznie. Zacznijmy od bazy, czyli obrusu. Do niedzielnego obiadu z rosołem najlepszym tłem będzie czysta biel. Do tego białe serwetki lniane. Nie papierowe! Obrączki na serwetki z przezroczystego szkła dodadzą trochę elegancji. Powiew nowoczesności wniosą talerze o geometrycznym kształcie. Do tego proste, smukłe sztućce ze stali nierdzewnej. I gotowe!

Talerz do zupy Monaco, Ambition | Obrus lniany, H&M | Sztućce Modern, Gerlach | Serwetki lniane, Zara Home | Serwetniki, Zara Home

Smacznego!

Polub, bo warto :)