Pewnie myślisz, że ciasto bezglutenowe musi być niedobre. Uuu, nawet nie wiesz jak się mylisz! Każdy komu podam moje kruche ciasto z wiśniami, zajada się nim aż uszy się trzęsą! Ok, zdradzę Ci przepis.

W poście z przepisem na szybką sałatkę z brokułem zdradziłam, że półtora roku temu całkowicie zmieniłam swoje nawyki żywieniowe. Jedną z głównych zmian było całkowite wykluczenie glutenu z diety. Była to konieczność zdrowotna. Na początku nie wiedziałam, co jeść oprócz owoców i warzyw. Później odkryłam mąkę kukurydzianą. To był przełom.

Zauważyłam, że makaron bezglutenowy Pasta d’Oro, który smakuje jak zwykły makaron, ma na początku składu właśnie mąkę kukurydzianą. Dostałam w tym samym czasie od sąsiadki przepis na kruche ciasto z wiśniami i pomyślałam, ze spróbuję zamienić w nim mąkę pszenną na kukurydzianą. Zamieniłam też aromat waniliowy na migdałowy, bo uwielbiam zapach marcepanu. I ciasto wyszło jeszcze lepsze niż oryginał! Najlepsze jest to, że żadna z osób, którym je podałam nie przyszło nawet do głowy, ze może być bezglutenowe! Dobra, już przechodzimy do przepisu.

Kruche ciasto bezglutenowe z wiśniami


 

Czas przygotowania: 15 minut

 Czas pieczenia: 40 minut

 

Składniki

 

  • 1 kostka masła
  • 250 gramów cukru
  • 180 gramów mąki kukurydzianej
  • 120 gramów mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • aromat migdałowy
  • wiśnie

kruche ciasto bezglutenowe
Sposób przygotowania

 

1. Mikserem utrzyj masło z cukrem.

kruche ciasto bezglutenowe2. Po trochu dodawaj przesianą mąkę.

kruche ciasto bezglutenowe3. Dodaj jajka i żółtka.

kruche ciasto bezglutenowe4. Dodaj aromat.

5. Ciasto rozłóż równomiernie na blasze  wysmarowanej masłem. Jej optymalny wymiar to ok. 25×36 na centymetrów.

6. Przygotuj wiśnie. Jeśli używasz świeżych, to je wydryluj. Ja wolę mrożone – są od razu bez pestek, wystarczy je trochę rozmrozić i gotowe. Poza tym są dostępne cały rok.

kruche ciasto bezglutenowe7. Rozłóż na cieście owoce w równej odległości od siebie. Możesz je lekko wcisnąć w ciasto.

kruche ciasto bezglutenowe7. Piecz około 40 minut w temperaturze 180-190 stopni, na złoty kolor.

8. Jeśli masz ochotę na rozpustę, posyp ciasto cukrem pudrem.

9. Pokrój ciasto na małe, około pięciocentymetrowe kwadraciki – takie by całe mieściły się w ustach.

10. A teraz jemy! Szybko, póki Ola nie patrzy!

 

Uwaga! To kruche ciasto bezglutenowe uzależnia! Postawienie go na stole grozi spożyciem w ilości zagrażającej szczupłej sylwetce!

kruche ciasto bezglutenowe

Gwarantuje, że pokochasz to kruche ciasto bezglutenowe!

Polub, bo warto :)