Sól jest najpopularniejszą przyprawą. Zawarty w niej sód jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niestety większość z nas przekracza zalecaną ilość 5 gramów chlorku sodu na dobę, co może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie. Zatem, czym zastąpić sól?

 

Wpływ soli na organizm

 

Głównym składnikiem soli jest chlorek sodu – NaCl. Zarówno sód (Na), jak i chlor (Cl) odgrywa ważną rolę w działaniu ludzkiego organizmu, trudno też rozpatrywać je całkiem oddzielnie. Bez chloru niemożliwe byłoby na przykład wchłanianie witaminy B12, zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej, czy prawidłowej gospodarki elektrolitowej. Sód odgrywa istotną rolę w wielu procesach fizjologicznych – reguluje gospodarkę wodną, pomaga utrzymać stałe ciśnienie krwi, jest potrzebny do prawidłowego działania układu nerwowego. Chlor i sód są niezbędne do właściwego funkcjonowania. Problemy pojawiają się, gdy przekracza się zalecaną ilość 5 gramów soli na dobę. Szczególnie problematyczny jest nadmiar sodu, czyli hipernatremia. Skutkiem mogą być bóle głowy, nadmierne pragnienie, zatrzymywanie wody w organizmie, a przez to obrzęki. Badania wykazały też, że nadmierne spożycie sodu  ma negatywny wpływ na zdrowie – doprowadza do nadciśnienia tętniczego, udaru i insulinooporności, dlatego warto zastanowić się, czym zastąpić sól.

 

Czym zastąpić sól?

 

Sól soli nierówna

 

Najczęściej w naszej kuchni i na talerzu gości sól warzona, czyli oczyszczona sól kamienna. W procesie rafinacji jest ona „oczyszczana” z innych składników, aż do niemalże samego NaCl. Przez to zyskuje śnieżnobiały kolor i intensywny słony smak, ale jednocześnie pozbawiana jest cennych mikroelementów. Zawiera je natomiast sól kamienna, czyli hali­tyt. Podobny skład ma sól mor­ska, uzy­ski­wana przez odpa­ro­wywa­nie wody mor­skiej. Jej kolor zależy od miejsca pochodzenia. Sól morska jest źródłem między innymi magnezu, selenu, cynku czy jodu – dzięki zawartości mikroelementów pozytywnie wpływa na organizm. Za najbardziej zdrową uchodzi sól himalajska o różowym zabarwieniu. Podobno jest najczystszą solą na Ziemi. Sól dostarczamy organizmowi nie tylko używając solniczki. Trzeba pamiętać, że znajduje się ona już w praktycznie wszystkich dostępnych w sklepie produktach spożywczych. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że jest podstawową przyprawą, ale pełni też rolę konserwantu.

 

Czym zastąpić sól?

 

Zwykłą sól warzoną warto zamienić na sól morską. Jeśli nie możesz wytrzymać bez dosalania wszystkiego, sięgnij po tak zwaną sól dietetyczną, czyli niskosodową. Czym zastąpić sól, by nie potrawy nie straciły smaku? Przede wszystkim zacznj odkrywać bogaty świat aromatów i właściwości ziół. Przygotowując posiłki, możesz sięgnąć po naturalne produkty zakwaszające i aromatyzujące. Moje propozycje:

  • sok z cytryny – do sosów i sałatek, a także mięs;
  • sok lub przecież z pomidorów – do sosów, mięs, gulaszy;
  • szczypiorek – na kanapki, do sałatek i sosów;
  • czosnek i cebula – do mięs, sałatek, sosów;
  • mięta pieprzowa – do twarożków i sałatek;
  • lubczyk – do ziemniaków, sałatek, sosów i gulaszy;
  • rozmaryn – do drobiu, ryb, sosów i warzyw;
  • pieprz cayenne – do mięs, ryb, owoców morza;
  • bazylia – do dań kuchni śródziemnomorskiej, do sałatek i zup, szczególnie z pomidorami;
  • kolendra – do dań kuchni azjatyckiej i meksykańskiej, do ryb i mięsa;
  • kminek – do pieczywa, sałatek, zup;
  • majeranek – do warzyw, ryb i wędlin;
  • papryka słodka i ostra – do mięs i sosów;
  • koperek – do ziemniaków i mięs, do sosów – szczególnie śmietanowych.

Jak widać, jest czym zastąpić sól. Wystarczy odrobina chęci oraz samozaparcia i można się przyzwyczaić :) Naprawdę warto! Wymienione przyprawy nie tylko urozmaicają smak potraw, nadają im aromatu, ale mają różne pozytywne właściwości. Pieprz cayenne działa przeciwzapalnie, mięta pieprzowa ułatwia trawienie, podobnie bazylia i kminek, kolendra ma właściwości bakteriobójcze, papryka i sok pomidorowy posiadają dużo antyoksydantów, a czosnek, cebula i sok z cytryny pozytywnie wpływają na odporność. Zioła najlepiej jeść świeże, z własnego ogródka lub parapetu. Poniżej zdjęcia moich upraw :)

 

Zobacz też:

 

Czym zastąpić sól?

 

A Ty ile solisz?

 

do-zobaczenia-thedaltonist

Zapisz

Polub, bo warto :)