Kiedy półtora roku temu wykluczyłam z diety gluten, to w pierwszym tygodniu spadło mi dziesięć centymetrów w talii – tak byłam od niego opuchnięta! Naprawdę warto wiedzieć, co to jest gluten i nietolerancja glutenu.

co to jest gluten; nietolerancja glutenu

 Co to jest gluten?

 

Gluten to połączenie białek prostych, głównie gluteiny i gliadyny występujące w ziarnach niektórych zbóż. Jest nierozpuszczalny w wodzie. W przypadku nietolerancji spożywanie produktów go zawierających może powodować poważne dolegliwości.

 

Co zawiera gluten?

 

Pszenica, orkisz, żyto, pszenżyto, jęczmień, owies (przez zanieczyszczenie), mąka pszenna, mąka żytnia, maka owsiana, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, w praktyce całe pieczywo i wszystkie ciasta w sklepach nieoznaczone jako bezglutenowe

 

Co nie zawiera glutenu?

 

Ryż biały i brązowy, mąka ryżowa, ziemniaki, maka ziemniaczana, gryka, kasza gryczana, mąka gryczana, amarantus, kasza jaglana, kukurydza, mąka kukurydziana, mięso, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery, masło, olej (oprócz oleju z kiełków pszenicy), warzywa, owoce

co to jest gluten; nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenu: objawy

 

Oprócz tego, co to jest gluten, trzeba wiedzieć, czym jest nietolerancja glutenu i jakie są jej symptomy. Należy odróżnić celiakię, również zwaną chorobą trzewną, alergię na gluten oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. W celiakii, która ma podłoże genetyczne, zachodzi reakcja odpornościowa na gluten w jelicie cienkim, która prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. Gluten w pszenicy, podobnie jak chociażby białka mleka, może też wywoływać alergię pokarmową. Natomiast o nadwrażliwości na gluten można mówić wtedy, gdy wykluczono na podstawie badań celiakię oraz brak reakcji alergicznej na pszenicę, a wciąż występują negatywne reakcje organizmu. Objawy dla tych trzech odmian nietolerancji są właściwie takie same:

  • bóle brzucha
  • wzdęcia
  • nudności i/lub wymioty
  • biegunki albo zaparcia
  • bóle głowy
  • uczucie zmęczenia/ospałość
  • obniżenie nastroju
  • wysypka lub inne reakcje skórne, np. przypominające AZS
  • zatkany nos i/lub wodnisty katar

Badania naukowe wykazują związek między nietolerancją glutenu a chorobami tarczycy na tle autoimmunologicznym. To oznacza, ze jeśli masz chorobę Hashimoto, to jest większe prawdopodobieństwo, że uaktywni się u ciebie celiakia (jeśli jesteś predysponowana genetycznie), może wystąpić alergia na gluten lub nadwrażliwość na niego. W praktyce nie ma znaczenia, czy masz celiakię czy nadwrażliwość na gluten – objawy są prawie takie same i w obu przypadkach trzeba go po prostu wykluczyć z diety.

co to jest gluten; nietolerancja glutenu

Najsmaczniejsze produkty bezglutenowe

 

A teraz najlepsze. Po tym, jak dowiedziałam się, co to jest gluten i w czym występuje, rozpoczęłam poszukiwania produktów, które nie mają go w składzie i jednocześnie są smaczne. Przez półtora roku wypróbowałam chyba wszystkie produkty bezglutenowe z półek pobliskich marketów. Niektóre w ogóle nie nadawały się do jedzenia, a niektóre… okazały się lepsze od tych z glutenem!

Polub, bo warto :)